De 5 talen van de liefde van kinderen

Ken jij de liefdestaal van je kind? Spreek je die taal ook?

Liefde is misschien wel het allermooiste en meest ongrijpbare gevoel dat er is. Liefde kun je in je hele lichaam voelen. Kinderen spreken een bijzondere liefdestaal die volwassenen niet altijd goed verstaan. Aan de andere kant spreken wij als volwassenen ook vaak een taal die (onze) kinderen niet helemaal begrijpen. 

Voor jou voelt het geven van een knuffel misschien als de belangrijkste uiting van liefde, terwijl de voorkeurstaal van jouw kind neerkomt op het ontvangen van complimenten en lieve woorden (denk aan: ‘ik hou van je’). Andersom kan het ook zo zijn dat jij graag positieve woorden gebruikt om de liefde voor je kind te uiten, maar dat jouw kind vooral een flinke dosis liefde voelt wanneer je een knuffel geeft. Vanuit het perspectief van een kind, kan het zomaar zo zijn dat het vooral veel liefde naar jou uit door zich dienstbaar op te stellen. 

De liefdestank
Om op te kunnen groeien tot gelukkige volwassenen, hebben kinderen het nodig om te weten dat er van hen gehouden wordt. Dit heeft te maken met het idee dat ieder kind een liefdestank heeft: “een hoeveelheid emotionele kracht die hem of haar door de uitdagingen van de kinder- en tienerjaren helpt”. Om gezond en gelukkig te kunnen zijn, zal deze liefdestank gevuld moeten (blijven) worden met onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je van iemand houdt, ongeacht wat die persoon doet. 

Daarbij zijn er vijf talen van de liefde te onderscheiden: lichamelijke aanraking, positieve woorden, tijd en aandacht, dienstbaarheid en cadeaus. Alle vijf zijn belangrijk, maar we hebben er allemaal één of twee die we het beste spreken. Deze taal hebben we voornamelijk nodig om liefde te kunnen voelen, te uiten én deze taal is in staat om de liefdestank het snelst aan te vullen. Ook ieder kind heeft de (onbewuste) voorkeur voor één van de vijf talen; de manier waarop de liefde van zijn of haar ouders het beste wordt verstaan. 

Hoewel een uiting van liefde voor velen vaak op de automatische piloot gaat, kan het voor iedere ouder een uitdaging zijn om de liefde voor zijn of haar kind over te brengen. Als ouder is het de kunst om de eerste liefdestaal van je kind te herkennen en vervolgens toe te passen in de praktijk. Zo ontstaat er een prachtige verbinding tussen jou en je kind en zal de onderlinge communicatie verbeteren. Misschien denk je op het eerste gezicht wel te weten hoe jouw kind zijn of haar liefde uit. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, want als ouder ken jij je kind het beste. Toch zou het zomaar zo kunnen zijn dat wanneer je met een andere blik naar het gedrag van je kind gaat kijken, je nieuwe manieren ontdekt die overeenkomen met één van de andere vijf liefdestalen. Als je eenmaal ziet hoe jouw kind op zijn of haar unieke manier liefde uit, zal dit voor jullie allebei veel voordelen opleveren. 

Samen met je kind op ontdekking
Ik nodig je uit om eens te onderzoeken wat jouw eigen voorkeurstaal van de liefde is. Hoe ontvang jij het liefst liefde van (bijvoorbeeld) je partner? Misschien ben je geneigd om op diezelfde manier jouw liefde voor je kind te uiten. Als je dit helder hebt, zou het een mooie tweede stap zijn om te onderzoeken wat de liefdestaal van jouw kind is en te proberen daar wat vaker rekening mee te houden. 

Liefde is alles. Geniet van je dag!

Bron:

  • Chapman, G. & Campbell, R. (2019). De vijf talen van de liefde van kinderen. Heerenveen, Nederland: Ark Media.

Volgende
Volgende

De stemmetjes in je hoofd