De stemmetjes in je hoofd

𝗩𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗗𝗶𝗮𝗹𝗼𝗴𝘂𝗲 🗣

We hebben allemaal verschillende ‘ikken’ die invloed uitoefenen op wat we denken, willen en doen. Zoals Brugman, Cudde & Collewijn het in hun boek ‘Ik ken mijn ikken’ omschrijven is onze persoonlijkheid als de metafoor van een bus vol ikken: jouw verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf zit achter het stuur. De ikken willen niet allemaal dezelfde richting op en proberen invloed uit te oefenen op jouw rijgedrag. 

Zo voelt bijvoorbeeld de Pleaser feilloos aan wat anderen prettig vinden. De Pleaser vindt het fijn om continu anderen blij te maken. De Pusher jaagt je op en vindt het belangrijk om er telkens nog net een schepje bovenop te doen. De Rationele Denker is enkel geïnteresseerd in feiten en heeft moeite met luisteren naar zijn tegenpool: voelen. 

Bij ieder mens (jong én oud) is het verschillend hoe deze 'ikken' tot uiting komen. 

Durf jij helemaal jezelf te zijn en te luisteren naar je gevoel? Of luister je vooral naar het stemmetje in je hoofd dat nadenkt over wat anderen van je vinden? Soms lijkt het misschien onmogelijk om te luisteren naar wat je hart je ingeeft - hoe klein of hoe groot de keuze die je moet maken ook is. Dit komt doordat de verschillende ikken in je hoofd zeggen dat iets niet kan of mag.

Gelukkig kunnen we trainen om andere stemmen in ons hoofd wat meer aan het woord te laten en de beperkende overtuigingen ombuigen naar overtuigingen die groei mogelijk maken. 

In mijn coachsessies help ik kinderen en jongeren inzicht te geven in de verschillende ikken en oefenen we samen om de gewenste ikken meer achter het stuur te laten 😉

Meer weten? Neem contact op via het formulier op de website, stuur een e-mail naar sophie@bijsoofcoaching.nl of bel 06-29372722.

#volgjehart #bijsoof #kindercoach #coaching #kinderen #persoonlijkheid #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #persoonlijkleiderschap #hoogsensitiviteit #inspiratie

Bron:

  • Brugman, K., Budde, J., & Collewijn, B. (2010). Ik ken mijn ikken. Zaltbommel, Nederland: Thema.

Vorige
Vorige

De 5 talen van de liefde van kinderen

Volgende
Volgende

Hoogsensitiviteit